AudioVisual blogi -

Tapahtumien livestreamaus

Suorat videolähetykset internetissä, eli livestreamaus, on yleistynyt vauhdilla viime vuosina. Se onkin helpompaa kuin koskaan aiemmin nyt kun live-lähetyksen voi aloittaa puhelimestaan sosiaalisen median palveluihin kuten Facebookiin. Laadukkaammilla kameroilla tehtävien pidempien monikameralähetysten tuotanto koetaan kuitenkin edelleen kalliiksi ja raskaaksi toteuttaa.

Olen omalta osaltani pyrkinyt todistamaan tämän mielikuvan vääräksi vuodesta 2010 saakka, jolloin Antti Lind pyysi minua Suomen Squashliiton puolesta tiimiinsä toteuttamaan livestremausta keväällä 2011 Suomessa pelatuista squashin joukkueiden EM-kisoista.

Jo tuolloin kalliiden videomiksereiden ja lähetysautojen sijasta käytössä oli kannettavat tietokoneet. Enkoodaus, eli kuvan ja äänen pakkaaminen tehtiin Flash Media Live Encoder -ohjelmistolla ja SD-tason videokamerat kytkettiin tietokoneisiin firewirellä. CDN-palveluiden puutteessa lähetys jaeltiin palvelinhotellista vuokratulta Wowza Media Server -palvelimelta gigabitin nettiyhteydellä ja näytettiin katsojille nettisivulle upotetusta Flowplayer-ohjelmistosta.

Squash-tapahtumia on sittemmin streamattu useita kymmeniä vuosittain ja tekniikka on kehittynyt harppauksin matkan varrella. Sisällön jakelu helpottui huomattavasti, kun YouTube ja Facebook toivat käyttöön livestremauksen. HD-videokamerat kytkettiin tietokoneisiin Blackmagic Designin Intensity HDMI-kaappaimilla ja monikameralähetykset mahdollistuivat Telestream Wirecast ohjelmistolla.

Vuoden 2017 alussa aloimme tutkia vaihtoehtoja Intensity-kaappareille, jotka vaativat oman ajurinsa ja veivät suoritintehoa enkoodaavalta tietokoneelta. Tilasimme kokeeksi Magewell USB Capture HDMI videokaapparin ja se toimi hämmästyttävän hyvin. Kamera kiinni Magewellin HDMI-porttiin, tietokone USB-portiin ja lähetys voi alkaa heti, ilman asennuksia tai asetusten viilausta. Vaikkapa kalliin järjestelmäkameran kuvan saa pakkaamattomalla HD-laadulla Windows, Mac ja Linux -tietokoneille standardin web-kameran tapaan ilman erillisiä ajureita.

Kesällä 2017 aloin tehdä itse kokeeksi myös musiikkitapahtumien livestreamauksia Facebookiin. Myönteiset kokemukset näistä johtivat siihen, että päädyin tuottamaan Under the Bridge Open Air 2017 -konemusiikkitapahtuman livestreamauksen lauantaina 9.9.2017 Hämeentien sillan alta. Red Bull Music Academyn ja Vallila Underground Movementin järjestämässä tapahtumassa esiintyi tunnettuja kansainvälisiä DJ:tä kuten Marcel Dettmann ja yleisöä oli paikalla parituhatta.

Kuljetin, pystytin ja tuotin koko 12 tuntia kestäneen tapahtuman livestreamauksen alusta loppuun asti yhden hengen tuotantotiiminä.

Kameroina käytössäni oli Panasonic Lumix GH4 järjestelmäkamera valovoimaisella objektiivilla yleiskuvaan, GoPro HERO5 Black action-kamera esiintymislavan laajakuvaan sekä Sony HDR-PJ530 videokamera esiintyjän lähikuvaan. Kytkin kamerat kannettavaan Windows-tietokoneeseen kolmella Magewell USB Capture HDMI kaapparilla.

Videomiksauksen ja enkoodauksen tein avoimen lähdekoodin OBS Studio -ohjelmalla ja nettiyhteyden muodostin Huawei B315S-22 4G-reitittimellä.

Tapahtuman streamaus onnistui hyvin ja se tavoitti kymmeniä tuhansia käyttäjiä Facebookissa.

Kirjoittaja Lupu Pitkänen toimii nimellä DJLupu.