AudioVisual blogi -

The Ones – Visionäärinen suunnittelu näyttää tietä äänitarkkailun tulevaisuuteen

Pistemäisen ja tarkasti toistavan äänilähteen suunnittelu on aina ollut kiinnostava haaste audiotekniikan tutkijoille ja suunnittelijoille. Viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana on tehty valtava määrä tutkimus- ja tuotekehitystyötä toimivan ratkaisun löytämiseksi.

The Ones –malliston julkaisua edeltävä kehityspolku on ollut pitkä. Kuten kaikessa luovassa työssä, ainoastaan tämän polveilevan tien kulkeminen voi johtaa uusiin oivalluksiin. Alussa on idea ja käsitys oikeasta suunnasta, mutta lopullinen määränpää täsmentyy vasta kun se saavutetaan. Matkalla kuitenkin opimme kaikesta mitä löydämme, ja idean kehittyminen seuraa luonnollista, evoluution tietä. Matkan kuljettuamme olemme viisaampia ja vahvempia, ymmärrämme enemmän.

Vuonna 2007 kuulin ensi kerran Ilpo Martikaiselta, että Genelec oli tehnyt 90-luvulla huomattavan tutkimustyön ammattiäänentoiston vaatimukset täyttävän koaksiaalielementin kehittämiseksi. Olin luonnollisesti innokas kuulemaan lisää tehdystä työstä ja sen tuloksista, joten kysyin Ilpolta lisätietoja ja mahdollista dokumentaatiota projektista. Hän totesi, että kouriintuntuvin tulos oli projektissa valmistettu prototyyppi. Ilpon kanssa etsimme käsiimme tämän 90-luvulla Genelecin tuotekehitysosastolla valmistetun prototyypin.

Koaksiaalisen tarkkailukaiuttimen prototyyppi 1990-luvulta.

Merkittävimmät heikkoudet perinteisissä koaksiaalielementeissä ovat keskiäänielementin kalvon liike, joka moduloi diskantin säteilyä, elementtien liikkeen vaatima rako niiden välissä ja muut diffraktiota aiheuttavat reunukset ja raot. Näiden ongelmien ratkaisu oli vuonna 2007 uudelleen aloitetun kehitystyön tähtäimessä. Tutkimustyötä motivoi se, ettemme onnistuneet löytämään markkinoilta yhtään koaksiaalielementtiä, jossa nämä asiat olisi ratkaistu tyydyttävällä tavalla.

Näihin aikoihin kollegamme, akustikko Ari Varla, taisteli syöpää vastaan. Kuullessani, että hän oli ollut mukana aiemmassa tutkimusprojektissa, ajattelin että työn jatkaminen antaisi hänelle mielekästä tekemistä ja ajatustyötä vaikeina aikoina. Ottaessani asian Arin kanssa puheeksi, hän oli hyvin kiinnostunut aiheesta ja valmis palaamaan sitä tutkimaan. Sittemmin sovimme, että hän keskittyy täysin tähän projektiin.

Aloitettu projekti kesti kolme vuotta ja tuotti uuden 8260-aktiivikaiuttimen, joka osoittautui suurmenestykseksi. 8260:n erottelukyky ja tarkka stereokuva saivat ylistystä käyttäjiltä. Eräs mielenkiintoinen palaute tuli japanilaiselta ammattilaisilta, joiden mielestä: “8260 on äänen mikroskooppi.”Myöhemmin meille esitettiin pyyntöjä samaa rakennetta käyttävästä pienemmästä mallista.

Aloimme tarkastella mahdollisuuksia rakentaa pienikokoisempi, 8260:n parhaat ominaisuudet säilyttävä kolmitiekaiutin. Tämän työn tuloksena syntyi 8351, joka määritteli uudelleen kompaktin kolmitieaktiivikaiuttimen suorituskyvyn rajat ja osoittautui myös kaupalliseksi suurmenestykseksi. Hieman ennen 8351:n esittelyä, tapasimme erään tärkeän asiakkaamme, joka totesi: ”Jos pystyisitte tekemään kooltaan 8040:tä tai 8030:tä vastaavan kolmitiekaiuttimen, siitä tulisi käänteentekevä tuote.” Tämä innosti meitä jatkamaan tutkimustyötä.

Meidän täytyi suunnitella uudelleen koaksiaalielementti, soikeat bassoelementit ja kaiutinkotelo. Tämä edellytti uusia innovaatioita ja suuria edistysaskeleita kaikilla osa-alueilla. Tämä työ on nyt johtanut maailman pienimpien koaksiaalielementtiä käyttävien kolmitieaktiivikaiuttimien esittelyyn. The Ones -kaiutinperhe on syntynyt.

The Ones -kaiuttimet ovat vuosikymmeniä kestäneet tutkimus- ja tuotekehitystyön huippusaavutus. Niissä yhdistyvät parhaat teknologiat ja innovaatiot elektroakustiikan, digitaalisen signaalinkäsittelyn, ohjelmistokehityksen, pilvipalvelujen, tietoverkkojen ja mekaniikka- ja materiaalitekniikan aloilta – kaikki harmonisena, tasapainoisena kokonaisuutena.

Luovuus alkaa uteliaisuudesta ja tiedonjanosta. Yhdistettynä sinnikkääseen työhön ja tiedon kerryttämiseen ne johtavat uusiin innovaatioihin ja entistä parempiin tuotteisiin. The Ones –kaiutinperheen taustalla oleva tarina on malliesimerkki uusien, rohkeiden ratkaisujen syntyprosessista: Uteliaisuus, halu ratkaista asiakkaan ongelmat, sitkeä ja systemaattinen tutkimustyö ja ilo ja innostus uusien ratkaisujen löytyessä. Uuden luominen antaa elämälle sisällön, tekee sen aina paremmaksi.

Kirjoittaja Siamäk Naghian on Genelec Oy:n toimitusjohtaja.